Openbaarheidsparagraaf Wet Open Overheid (Woo)
In artikel 3.5 (Openbaarheidsparagraaf) van de Woo wordt voorgeschreven dat bestuursorganen in de jaarlijkse begroting aandacht besteden aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van deze wet en in de jaarlijkse verantwoording verslag doen van de uitvoering ervan, mede in relatie tot de beleidsvoornemens.
In de Woo is niet alleen een inspanningsverplichting tot actieve openbaarmaking opgenomen (artikel 3.1 Woo), maar er wordt ook voorgeschreven dat bestuursorganen bepaalde documenten binnen een voorgeschreven termijn in ieder geval uit eigen beweging openbaar moeten maken (artikelen 3.3 en 3.3a Woo).
Documenten die vallen onder een of meer van de 17 informatiecategorieën moeten actief openbaar gemaakt worden (artikel 3.3 Woo). Deze verplichting wordt de komende jaren gefaseerd, per categorie, ingevoerd. Per 1 november 2024 moeten organisaties de eerste vijf informatiecategorieën in de Wet open overheid (Woo) actief openbaar maken. Dit betreft de volgende categorieën: wetten en algemeen verbindende voorschriften, overige besluiten van algemene strekking, informatie over de organisatie en werkwijze, bereikbaarheidsgegevens en vergaderstukken van de Staten-Generaal.
Implementatie van de wet
In 2024 is er aandacht besteed aan de implementatie van de Woo door het samengestelde projectteam. Binnen de gemeente Nunspeet is een goede basis gelegd voor de implementatie van de Woo. Er is een publicatieplatform gecreëerd en de eerste 5 informatiecategorieën worden actief openbaar gemaakt. Daarnaast zijn we aangesloten op de Woo-index. De focus ligt nu op het verder uitbreiden van de categorieën die actief openbaar gemaakt moeten worden.
Passieve openbaarmaking
De Wet open overheid is de opvolger van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Op het gebied van passieve openbaarmaking (Wob- of Woo verzoeken) kent de Woo de nodige veranderingen ten opzichte van de Wob. De belangrijkste wijzigingen zien op de wijze van indiening van een verzoek, de termijnen bij precisering van een te algemeen verzoek en de beslistermijn. Tevens bevat de Woo een antimisbruikbepaling en wordt in de Woo voorgeschreven dat bestuursorganen een contactpersoon aanwijzen voor vragen over de beschikbare informatie.
In 2024 zijn er 52 Woo verzoeken ingediend en 10 zienswijzen. Deze verzoeken zagen op verschillende thema’s waaronder vergunningen, bouwplannen en ruimtelijke plannen. De verzoeken waren verschillend in omvang. Zo zaten er verzoeken bij waarbij er enkele documenten (o.a. correspondentie, offertes, facturen etc.) werden opgevraagd, maar ook verzoeken waarbij er tientallen tot wel honderden stukken werden opgevraagd. Daarnaast werden er meerdere vervolgverzoeken gedaan naar aanleiding van een eerder ingediend verzoek. De informatie die (gedeeltelijk) openbaar is gemaakt naar aanleiding van de ingediende Woo-verzoeken is gepubliceerd op het publicatieplatform van de gemeente Nunspeet.
Actieve openbaarmaking
De gemeente Nunspeet maakt al informatie actief openbaar van de benoemde 11 informatiecategorieën. De openbaarmaking vindt plaats via diverse kanalen, dit zal voor de Woo op een centraal kanaal moeten gaan plaatsvinden. Het implementeren van de Woo is een veranderopgave met een belangrijk gedragscomponent. De medewerkers zullen invulling gaan geven aan het openbaar maken van informatie. Zij dienen bij de creatie al rekening te houden met een eventuele publicatie op een later moment. Tijdens de verdere implementatie van de wet zal er aandacht besteed worden aan deze beoogde verandering.
Het platform waar de documenten worden gepubliceerd is https://woo.nunspeet.nl/